Limbajele iubirii

30.1.2016

Articole

0 comentarii

În cartea sa, “Cele cinci limbaje ale iubirii”, Gary Chapman descrie cinci moduri principale de exprimare a iubirii, fiecare dintre noi având predominant unul dintre ele. Putem incepe de astazi sa observam care este cel mai pe gustul nostru si care este limbajul persoanelor iubite ca sa clarificam si sa ne linistim!!! Uneori este usor comic, uitandu-ne in spate, sa vedem cum am ales sa suferim din motive ireale. Mi s-a intamplat dupa cativa ani de relatie in care am crezut ca am oferit tot ce aveam, puteam si stiam sa intreb in joaca: "Cat crezi ca ofer eu in relatia noastra si cat crezi ca oferi tu?" Raspunsul "eu ofer tot" m-a facut sa simt ca mi s-a dus pamantul de sub picioare... Am enumerat cateva situatii, de genul "mi-am anulat ceva foarte important pentru mine ca sa stau cu tine", "am venit de la 1300 de km pentru ca iti era rau", "te-am sustinut cand parea ca nimic nu functioneaza", "ti-am facut un cadou pe care ti-l doreai mult cu ultimii mei bani", si raspunsurile sale au continuat in aceeasi maniera: "hm... pai asta nu era asa de important pentru mine", "asa as fi facut si eu pentru tine, eu vreau si mai mult"... Waw. Am inteles atunci cat de importante sunt clarificarile cu partenerul la intervale cat mai regulate si scurte sau chiar in momentele respective, recontractarile cel putin de 2 ori pe an.

Limbajul atingerii
Toti indragostitii isi traiesc iubirea mai mult sau mai putin tactil. Imbratisarile, sarutul, tinutul de mana sau actul amoros sunt comune pentru toti cei care se iubesc. Cu toate acestea, numai o parte dintre ei au aceasta ca principala (sau chiar unica) modalitate de a-si exprima iubirea.
Ti s-a intamplat ca partenera/ ul tau sa te tina in brate tacut/a, dupa o zi de munca, in timp ce tu ai fi dorit sa ii spui ce mult ti-a lipsit? Te-ai enervat vreodata ca venea sa te sarute dupa ureche in timp ce tu faceai ceva important si ai fi preferat mai degraba sa puna mana si sa te ajute? Poate ca te iubeste mult, dar, pur si simplu, aceasta este modul in care stie sa ti-o arate!

Limbajul cuvintelor 
A spune “te iubesc” in cuvinte, prin cuvinte, este o modalitate foarte apreciata. Am zis-o, am auzit-o, nu mai incape indoiala. Un indragostit cu acest limbaj activat o sa gaseasca variatii nesfarsite pe aceasta tema. Scrisori de amor (sau mai nou e-mailuri), convorbiri pline de pasiune prin telefon sau pur si simplu “soapte fierbinti”.
Dar ce te faci daca tu iti doresti dovezi mai concrete? Dupa al cincilea SMS de iubire, in loc sa te inmoi, iti vine mai degraba sa ii raspunzi “mai taci!”. Sau, daca iar a uitat sa faca cumparaturile si doar a trecut pe langa supermarket, s-ar putea sa ii arunci biletelele la gunoi. Nu te grabi! Poate acesta este singurul sau mod de a-si manifesta iubirea.

Limbajul cadourilor 
Te bombardeaza cu daruri, de la nimicuri pana la lucruri scumpe?
Te intreaba in dreptul fiecarui chiosc “vrei ceva de-aici?”… Vei fi magulit/a o vreme, dar daca limbajul tau dominant e altul, cu toate cadourile o sa simti ca ceva iti lipseste. Nu iti face griji. Daca iubirea e acolo, va gasi calea... cu putin efort si clarificare.

Limbajul timpului acordat
Exista oameni care pretuiesc iubirea in functie de timpul pe care il acorda, respectiv de cel care le este acordat. “Nu facem nimic special, dar esti aici, deci ma iubesti. Nu esti… ma simt abandonat/a si neiubit/a”. Daca e cazul tau, nu te grabi sa te deprimi. Poate ca partenerul/a munceste din dorinta de a-ti oferi mai mult.
Poate ca declaratia inflacarata de acum o saptamana ar fi trebuit sa te “tina” pana acum. Iar daca iuby e asa, cauta, pur si simplu, sa iti faci mai mult timp. Psihologic vorbind, aceasta este cea mai copilareasca dintre metode.

Limbajul serviciilor pentru celalalt
Pare limbajul cel mai anost sau mai putin romatic. Ei bine, da, s-a dus sa plateasca factura la lumina in locul meu, dar as fi preferat sa ma ia si pe mine ca sa fim impreuna! Sau: mi-a gatit supa de pui cand eram racit/a, dar mai bine m-ar fi tinut in brate. Sau: a alergat pe la asigurari cand am busit masina, dar pe urma tot nimic...
Ai dreptate, dar daca partenetul/a manifesta acest limbaj te poti considera o persoana norocoasa. E cel mai altruist dintre toate, specific fiintelor mature emotional.

O zi minunata plina de iubire si bucurie!!!

Comentarii :
...text...
“ Succese infinite, bucurii nesfârşite, uşurinţă şi claritate!
Îmbrăcate toate cu iubire. ”