Copiii si boala

27.8.2015

Articole > Copii echilibrati si fericiti

0 comentarii


Raspunsul copiilor la toate evenimentele care li se intampla sunt emotiile si reactiile somatice. Mofturile, isteriile, febra si in general bolile, daca sunt frecvente, reprezinta o incercare a copilului de a folosi si de a exprima tensiunea pe care o simt. Este vorba de fapt de ceea ce este cunoscut drept somatizarea la copii. „Acesta este un semnal: copilul nu este rau – el se simte rau. Tensiunea copiilor nostri a durat prea mult timp. Imunitatea psihologica si fizica a slabit. 

Am observat in practica mea ca virusurile sunt legate in mod direct de un fond de frica si anxietate”, scrie un cunoscut medic-pediatru din Kiev, Ucraina, Svetlana Royz, intr-un articol. Mentionam ca, in contextul situatiei de conflict din Ucraina, medicul pediatru a observat din ce in ce mai multe cazuri de acest gen. Atunci cand copilul se imbolnaveste la nivel fizic, primul lucru pe care il facem este sa mergem cu el la medic sau sa chemam salvarea, in functie de gravitate. Insa mare grija cum alegeti medicul: „Ne straduim sa alegem un doctor care crede in potentialul sanatatii, nu in potentialul bolii”, spune doamna doctor. „Acum, nu scriu in calitate de medic. Febra este o modalitate rapida de a „arde” tensiunile. Este o modalitate rapida de a distrage atentia parintilor de la orice altceva, de a o reorienta si de a o mentine acasa. Copiii inconstient ii feresc pe parinti, dar si pe ei insisi, de posibile pericole folosind metoda pe care o au la indemana, cea corporala”, spune Svetlana Royz. 
 În cazul copiilor de 10-12-14 ani, care trec prin schimbari hormonale, pentru a-i detensiona, nu trebuie sa incercati sa-i impiedicati sa se manifeste activ, ci alegeti mai degraba sa redirectionati energia pe care o au in surplus catre alte activitati. In caz contrar, aceasta energie in surplus fie va creste intr-un protest, fie il va duce in „casa” virtuala a calculatorului. Puteti observa ca, in conditii de stres, frica si incordare, adolescentii sunt atrasi intr-o masura mai mare de jocurile electronice. In aceste situatii, noi, ca parinti, trebuie sa le dam sarcini concrete si sa avem grija ca ei sa-si consume o parte din energie si pe plan fizic, chiar si printr-o simpla gimnastica de dimineata. Adolescentilor trebuie sa le explicam ce se intampla, de ce a aparut o anumita situatie tensionata. Daca micutilor le spunem linistindu-i, pe adolescenti ii provocam la un dialog, pentru ca sa aiba si ei o reactie la situatie. Ce sa faci concret, in situatii stresante, cand copiii somatizeaza: 1. Crestem contactul fizic cu copilul prin mangaieri, masaj, ii piscam pe copii si chiar si pe adolescenti. 
 2. „Construim” o casuta din paturi, ne jucam de-a V-ati ascunselea. Scopul este de a crea in casa metafora unui spatiu in siguranta. In acea „casuta” puteti pune jucarii mici, comparativ cu care copilul sa se simta mai mare. 
 3. O alta solutie este sa alegeti acelasi insemn pe care sa-l purtati cu totii, care sa accentueze apartenenta de familie, de grup. Acesta poate fi un breloc, o bratara, o iconita, un tatuaj temporar etc. 
 4. Intelegem faptul ca un copil de orice varsta poate fi anxios, trist si poate sa-i fie teama. Atunci cand copil isi verbalizeaza sentimentele, nu le evaluam, doar il ascultam si ne exprimam sustinerea. Cel mai grav pentru un copil este sa vorbeasca despre lucrurile in care se simte vulnerabil si sa nu fie acceptat. 
 5. In situatiile in care tata sau mama trebuie sa plece de acasa, iar copilul plange si nu vrea sa-i lase sa plece, recomandarea pediatrei din Kiev este sa lasi copilul sa se umple de iubire, de energie inainte de a-si lua ramas bun. „Credeti-ma, aceasta contributie minima de timp va insemna mai mult pentru relatia cu copilul si pentru sanatatea copilului decat orice actiune rationala. Poate fi o imbratisare lunga, plina de dragoste”, scrie Svetlana Royz. Puteti inventa o strangere de mana secreta, le puteti spune la ce ora veti reveni acasa si ce veti face atunci. 
Copilul, la fel ca si adultii, are nevoie sa detina controlul. In concluzie, este important ca in situatii dificile, tensionate, cand are loc somatizarea la copii, sa fiti alaturi de copil si sa-i aratati ca il intelegeti si ca ii sunteti aproape. In cazul reactiilor somatice pe fond de stres, acest lucru face mai mult decat toate medicamentele si tratamentele alopate din lume.
Sursa: centruldeparenting.ro

Comentarii :
...text...
“ Succese infinite, bucurii nesfârşite, uşurinţă şi claritate!
Îmbrăcate toate cu iubire. ”